Unul dintre cele mai vechi violoncele din lume, mâine, la Ateneul Român!

Doi muzicieni internaționali de renume, violoncelistul Cristian Florea și pianistul Viniciu Moroianu, vor susține un concert extraordinar pe scena Ateneului Român. Cristian Florea va interpreta la un violoncel de o vechime remarcabilă, construit în Milano în anul 1663.
Programul recitalului cuprinde lucrări de Claude Debussy, Gabriel Fauré, Robert Schumann şi Serghei Rahmaninov.
Violoncelistul Cristian Florea este recunoscut ca laureat al unor prestigioase concursuri internaționale din Belgrad, Colmar (1978), Geneva (1979), München (1982) și altele. A avut o carieră impresionantă pe scenele din România, Elveția și Germania, colaborând cu dirijori de renume precum Nello Santi, Ferdinand Leitner, Erich Leinsdorf, Kirill Kondrașin, Rudolf Barshai, Mstislav Rostropovici, Leopold Hager și alții. A fost implicat în numeroase proiecte de muzică de cameră, inclusiv cu formații precum Trio cu pian George Enescu, Trio de coarde Livschitz (mai târziu Trio Zürich), Cvartetul de coarde Winterthur și Orchestra de Cameră Winterthur din Elveția, precum și Ansamblul 13 din Baden Baden. De asemenea, a fost prim-violoncelist în Orchestra Tonhalle din Zürich.
În prezent, Cristian Florea ocupă poziția de prim-dirijor al Orchestrei Naționale de Cameră a Republicii Moldova, după ce a fost solist al Filarmonicii din Sibiu până în 2020. A condus ansamblul în cadrul Festivalului Internațional „George Enescu” în edițiile din 2011 și 2015.
Pe lângă activitatea sa ca artist, a fost și un profesor dedicat, predând violoncelul în Germania la Școala Superioară de Muzică din Freiburg și Trossingen, și muzică de cameră și orchestră în Spania la Conservatorul Diputació de Tarragona. A susținut numeroase cursuri și a fost membru în juriul unor concursuri internaționale prestigioase în țări precum România, Germania, Spania și Armenia.
Pianistul Viniciu Moroianu este, de asemenea, laureat al unor concursuri internaționale importante din Paris („Guilde française des artistes solistes”, 1979) și București („George Enescu”, 1991). A primit numeroase premii și a avut o activitate artistică bogată, incluzând apariții pe scenele din întreaga lume, colaborări cu orchestre și participări la festivaluri de prestigiu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *