Reuniunile de primăvară ale Fondului Monetar Internațional (FMI) și Grupului Băncii Mondiale (BM) de la Washington, ziua I

„Le spunem deseori țărilor din regiune, uitați-vă la România cum utilizează instrumentele pentru dezvoltare, sunt un exemplu de urmat”, a fost un aspect comun subliniat de oficialii Băncii Mondiale în discuțiile cu ministrul Marcel Boloș și echipa sa.
Ministrul Finanțelor conduce zilele acestea delegația României la reuniunile de primăvară ale Fondului Monetar Internațional (FMI) și Grupului Băncii Mondiale (BM), de la Washington.
Agenda a cuprins astăzi, în prima zi a vizitei, întâlniri de lucru cu doamna Antonella Bassani, Vicepreședinte pentru Europa și Asia Centrală, din cadrul Băncii Mondiale (alături de echipa sa tehnică) și domnul Eugene Ruggenaath, Director Executiv Constituenta Olandeză a Băncii Mondiale.

Împrumuturi de 1 miliard euro pentru politici de dezvoltare și managementul dezastrelor

Reprezentanții World Bank au oferit asigurări câ vor accelera procesul de contractare pentru împrumuturi de aproximativ 1 miliard euro pentru:
  • politici de dezvoltare care vizează creștere verde și incluzivă (Development Policy Financing/Loan – DPF/DPL);
  • managementul riscurilor în caz de catastrofe (Catastrophic Deferred Drawdown Option- CAT-DDO).
„Dată fiind importanța împrumuturilor pentru politica de dezvoltare în promovarea măsurilor de reformă, suntem recunoscători pentru sprijinul remarcabil în implementarea și finalizarea cu succes a celor două operațiuni pentru creștere verde și favorabilă incluziunii în 2022 și 2023”, a transmis ministrul Marcel Boloș.
Partea română a subliniat că România va continua să își mențină echilibrul macroeconomic și angajamentul ferm să continue reformele asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliență și Cadrul Financiar Multianual 2021-2027, fonduri europene substanțiale care vor contribui la investiții cu efecte multiplicatoare semnificative. Oficialii români au precizat că este nevoie de sprijinul continuu al Băncii, pentru finanțare complementară, pentru ca toate aceste oportunități să fie valorificate.
Ministrul român de finanțe a transmis oficialilor Băncii Mondiale că se bazează în continuare pe sprijinul International Finance Corporation pentru investițiile private în România, prin identificarea de noi oportunități de finanțare, pentru a contribui la reducerea decalajelor de infrastructură din România la nivelul transporturilor, energiei regenerabile, deșeurilor și tratării apei. În acest sens, a invitat echipele tehnice ale Băncii Mondiale în România să colaboreze că echipa MF.
„Ne menținem angajamentul să promovăm stabilitatea macroeconomică și suntem ferm angajați într-un amplu proces de reforme, care au ca rezultat creșterea economiei românești și susținerea unui nou cadru de dezvoltare durabilă, justă și incluzivă”, a conchis Marcel Boloș.
De asemenea, IFC dorește să se implice activ în sprijinirea implementării proiectelor prioritare de parteneriat public-privat (PPP) în domeniul sănătății (Timișoara, Ploiești) sau managementul deșeurilor/economie circulară (Brașov, Constanța).
Reuniunile de primăvară ale Fondului Monetar Internațional (FMI) și Grupului Băncii Mondiale (BM) se desfășoară între 15-20 aprilie 2024. Printre temele abordate în cadrul Reuniunilor se numără perspectivele economice mondiale, eradicarea sărăciei, dezvoltarea economică.
Raportat la dimensiunea expunerii IFC în regiune, România este prima țară ca portofoliu IFC și în primele 10 state din lume, cu un portofoliu de 2,1 miliarde de dolari, reprezentând a zecea cea mai mare expunere la nivel global, cu peste 7 miliarde de dolari investiţi în diverse sectoare din 1991.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *