Magiunul de Topoloveni – produs de indicației geografică protejată

Indicațiile geografice stabilesc drepturi de proprietate intelectuală pentru anumite produse ale căror calități sunt legate strâns de arealul de producție. România are 13 produse de indicație geografică protejată (IGP), recunoscute în Uniunea Europeană.
Primul produs al României înregistrat pe schema de calitate IGP este Magiunul de prune Topoloveni, care a obținut această certificare în anul 2011.
Magiunul de prune Topoloveni este preparat după o rețetă tradițională, atestată documentar din 1914. Metoda de preparere în care prunele sunt fierte în cazane cu pereți dubli, sub temperatură controlată de maximum 68 de grade Celsius, timp de 12-14 ore, în care se evaporă toată apa, face ca produsul să nu aibă nevoie nici de conservanți și nici de zahăr adăugat.
În afară de obținerea certificării de Indicație Geografică Protejată pe data de 8 aprilie 2011, Magiunul de Topoloveni a obținut în același an și alte certificări importante dintre care amintim două noi distincții Superior Taste Award și cu al doilea titlu de Furnizor al Casei Regale, oferit de Majestatea Sa Regele Mihai I al României, de data aceasta pentru dulcețurile fără zahăr adăugat și pentru zacuscă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *